Acoperis cu sarpanta din lemn

Minden épület egyik meghatározó eleme a tető, amely kettős rendeltetéssel bír. Egyrészt védelmet nyújt az időjárás viszontagságai (hó, eső, szél, napsütés) elől, másrészt számottevő módon alakítja az épület küllemét, esztétikáját. A tető minősége számottevő módon befolyásolja az épület élettartamát, amin takarékoskodni nem célszerű. A tervezéstől a kivitelezésig, a tető elkészítése preciz, pontos munkát igényel,ezért ajánlatos a munkálatokat egy, a szakterületen jártas cégre bízni.

 

Tipuri de acoperis

Föbb tetőtipusok a következők: sátortető, nyeregtető, félnyeregtető, kontytető, csonkakontytető, toronytető, kúptető, kupolatető, manzárdtető stb. A tető hajlásszögének függvényében megkülönböztetünk lapostetőt, melynek hajlásszöge 8o – nál kisebb, illetve magastetőt, ahol a hajlásszög nagyobb 15o-nál. A háztetők meghatározó alkotó eleme a tetőszerkezet, amely komplexitásának függvényében lehet üres fedélszékes, állószékes szelemenes, bakdúcos szelemenes, illetve döltszékes fedélszerkezet.

 

Acoperis doua scaune
  • A tetőszerkezetek legegyszerűbb típusa az üres fedélszék, amely a kötőgerendán illetve a födémgerendán kívül pusztán két egymásnak támaszkodó szarufából áll.
  • Állószékes szelemenes fedélszékeket alkalmaznak ott, ahol a fedélszék és oszlopai a padlástér esetleges hasznosítását nem zavarják. 
  • Alacsony hajlású tető esetén megfelelő választás a bakdúcos szelemenes fedélszék, amely fő- és mellékszaruállásokból álló szerkezet. 
  • A dőltszékes fedélszerkezet annyiban tér el a bakdúcos fedélszerkezetektől, hogy a ferde dőltszékek a szélső főfalakhoz közel támaszkodnak a kötőgerendára és a fedélszék taréja felé dőlnek.

 

Avantaje sarpanta din lemn

A fából készült tetőszerkezetek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Az egyszerű illesztésektől a gyors kivitelezésig, a faszerkezet hosszú élettartamán át rengeteg érv szól mellette. Mindezek az előnyök csak abban az esetben érvényesek, ha az építőanyag kellő védelemmel van előkészítve, valamint betartódnak az épületfizika és kémia törvényszerűségei.