Acoperis cu sarpanta din lemn

Acoperișul unei clădiri are două roluri principale. Pe de o parte protejează împotriva intemperiilor vremii (zăpadă, ploaie, vânt) și de razele solare, pe de altă parte contribuie  la aspectul clădirii. Construcția acoperișului de lemn  este la fel de importantă ca și construcția fundației, deci trebuie tratată ca atare. De la faza de proiectare până la faza de execuție toate etapele sunt importante și trebuie executate cu precizie. Pentru a evita posibilele erori este de recomandat să apelați la serviciile unor specialiști în domeniu.

 

Tipuri de acoperis

Acoperișurile de lemn pot fi de mai multe tipuri: acoperis în două ape,  acoperis în două ape cu teșitură, acoperis in trei ape, acoperis în patru ape, acoperis într-o apă cu rupere de pantă. Elementele componente ale unui acoperiș lemn sunt următoarele: învelitoarea, șarpanta și accesoriile. Șarpanta reprezintă partea de rezistență a acoperișului și sunt formate de regula din: căpriori, popi, pane de coame (grinzi superioare pe care se sprijină căpriorii) și coșoroabe. În funcție de complexitatea structurii deosebim șarpante simple, șarpante pe scaune, șarpante cu zabrele și șarpante cu frângere în pantă.

 

Acoperis doua scaune
  • Șarpantele simple sunt folosite la majoritatea construcțiilor de locuințe, acestea acoperă deschideri ale învelitorii de maximum 6 m, având căpriori așezați la 80-100 cm distanță.
  • Șarpantele pe scaune sunt alcătuite din elemente structurale verticale (popi) și elemente structurale orizontale (pane) din lemn de rășinoase ecarisat. Acest tip de șarpantă permite deschideri mai mare ale acoperișului, de până la 10 m.
  • Structura șarpantelor pe grinzi cu zabrele este formată din ferme cu zabrele de lemn, îmbinat cu pane cu gheare. Grinzile sunt contravântuite pentru a crea un cadru rigid.
  • Cele mai mari deschideri (aproximativ 12 metri) pot acoperi șarpantele cu frângere de pantă, acestea vă pun la dispoziție spațiul cel mai generos în mansardă.

 

Avantaje sarpanta din lemn

Șarpantele din lemn au o serie de avantaje, cum ar fi: îmbinări simple, execuție rapidă, greutatea proprie a structurii relativ redusă, o durată de viață cel puțin 100 de ani, exploatare sigură. Însă trebuie să luați în calcul și faptul că aceste avantaje sunt valabile numai în cazul în care lucrările de execuție au fost de calitate și de precizie.